Egenberedskap

Vi lever i et trygt og stabilt samfunn. Dersom det oppstår langvarige og alvorlige hendelser bør du kunne ta vare på deg selv og de rundt deg i 72 timer slik at hjelpen kan rettes mot de som trenger det mest.

Brosjyren: "Du er en del av Norges beredskap"

I lenkene under finner du brosjyrer med utfyllende informasjon og råd til hvordan du kan være best mulig forberedt på å klare deg selv i 72 timer. Eksempel på innhold i et beredskapslager er også definert i brosjyrene. 

Norsk, bokmål: Du er en del av Norges beredskap (PDF, 14 MB)

Samisk: Don leat oassi Norgga gearggusvuođas (PDF, 2 MB)

Engelsk: You are part of Norway’s emergency preparedness (PDF, 3 MB)

Som lydspor: På nettsiden til Norges blindeforbund kan du lytte til innholdet. 

Sikker hverdag

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forteller deg hvordan du enkelt kan forebygge uhell hjemme hos deg selv. Her finner du også tips til hvordan du kan bli bedre rustet til å takle litt større kriser og hendelser.
Les mer om dette hos DSB på sikkerhverdag.no 

Jodtabletter ved atomulykker

Er du under 40 år, gravid, ammende eller har hjemmeboende barn? Da anbefaler myndighetene at du har jodtabletter (Jodix) hjemme. (Merk: Disse tablettene må ikke forveksles med kosttilskuddet "Jod"). Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker, og skal bare tas etter råd fra myndighetene.

  • Jodtabletter skal kun tas ved en atomhendelse på det tidspunktet myndighetene anbefaler at de tas. Tablettene beskytter barn under 18 år, gravide og ammende mot utvikling av kreft i skjoldbruskkjertelen.
  • Bare i helt spesielle situasjoner med høy eksponering for radioaktivt jod er det aktuelt med tabletter til voksne mellom 18 og 40 år. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta tabletter. Personer med jodallergi og enkelte andre sykdomstilstander skal heller ikke ta slike tabletter.
  • Det finnes i dag to typer jodtabletter tilgjengelige i Norge, én på 130 mg ("Jodix") som selges reseptfritt på apotek, og en på 65 mg («Kaliumjodid Recip») som distribueres til norske kommuner. Doseringen for personer over 12 år er 1 tablett Jodix, alternativt 2 tabletter Kaliumjodid Recip. For yngre barn er doseringen mindre enn én tablett, og dette er nøye beskrevet i pakningsvedlegg og informasjon på www.dsa.no.
  • Tablettene skal i utgangspunktet bare tas én gang etter en atomhendelse, men i spesielle situasjoner med vedvarende eksponering for radioaktivt jod kan det bli gitt råd fra myndighetene om en ny dosering etter et døgn for personer som ikke er spedbarn, gravide eller ammende.

Hvorfor ta jodtabletter?

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme.

Du kan lese mer om bruken av jodtabletter på nettsidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. 
Det anbefales også at innbyggerne til enhver tid følger rådene for Egenberedskap fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. 

Beredskapslager JOD i Vågan kommune.

Vågan kommune har jodtabletter tilgjengelig for barn og unge under 18 år, gravide og ammende. Tablettene blir utplassert ved barnehager, skoler, og legevakt. Ved varsel om en hendelse som gjør at målgruppen skal ta tablettene i skoletid vil barna få jod på skolen eller i barnehagen. Det vil mest sannsynlig ikke være mulig å dra ut for å hente tabletter når hendelsen varsles, slik at det er i tillegg viktig at private også har dette hjemme.

Ved nødtilfeller kan legevakt kontaktes slik at vi evt kan finne løsning for henting/ utlevering.

Kommunen har ikke jodtabletter til resten av befolkningen (de i aldersgruppen 18-40 år). Derfor anbefaler vi, i samråd med sentrale myndigheter, at personer i denne gruppen har jodtabletter ("Jodix") hjemme som en del av egenberedskapen.
egenberedskapen.

 

Tilfluktsrom

Tilfluktsrom er permanente vernerom som vil kunne redusere omfanget av skader på befolkningen som følge av krise- og krigshandlinger. Ved å trykke på lenken under finner du mer informasjon om tilfluktsrom, samt hvor du kan finne nærmeste tilfluktsrom. 

https://www.sivilforsvaret.no/dette-er-sivilforsvaret/tilfluktsrom/ 

Kontakt

Lars Ottemo Gärtner
Brannsjef og beredskapskoordinator
E-post
Telefon 75 42 02 81
Mobil 90 70 34 05
Terje Olsen
Leder beredskapsavdelingen
E-post
Telefon 75 42 02 85
Mobil 47 32 81 10