Tilskudd til tiltak i beiteområder

Utmarksbeiting i Norge foregår i stor grad i regi av beitelag som organiserer flere beitebrukere innenfor et definert utmarksbeiteområde. Formålet med tilskudd til tiltak i beiteområder er å legge til rette for best mulig utnyttelse av beite i utmark, redusere tap av dyr på utmarksbeite og fremme fellestiltak i beiteområdene.

Tilskuddsordningen forvaltes etter Forskrift om tilskudd til tiltak i beiteområder, trykk her for mer informasjon.

Kommunen prioriterer søknadene og prioriterer tilskudd. Som grunnlag for prioriteringene skal kommunen fastsette lokale retningslinjer. Tilskuddsandel til ulike typer tiltak kan fastsettes ut fra hva som vurderes som mest formålstjenlige tiltak ut fra regionale og lokale forhold.

Søknadsfrist er 15. mars 2021.

Virkeområde

Tilskudd etter denne forskriften kan gis til lag eller foreninger (beitelag, grunneierlag, radiobjellelag) som er registrert i enhetsregisteret, som driver næringsmessig beitedrift og som iverksetter investeringstiltak og/eller planleggings- og tilretteleggingsprosjekter i beiteområder.

Tilsvarende gjelder for foretak som kan gis produksjonstilskudd etter § 2 i forskrift 19. desember 2014 nr. 1817 om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket der det grunnet naturgitte eller driftsmessige forhold ikke ligger til rette for samarbeid. Stat, fylke eller kommune kan ikke gis tilskudd med mindre det søkes gjennom lag og forening der også en eller flere tilskuddsberettigede eiendommer er med.

Lokale retningslinjer

Utfordringer

Det blir stadig færre beitebrukere i kommunen noe som blant annet fører til gjengroing av kulturlandskapet. Det er utfordringer knyttet til lite dyr i utmarka, og at kostandene ved tilrettelegging og opprettholdelse av utmarksbeiting er større per enkelt gårdbruker. Ved dårlig gjerdehold har det lett for å oppstå konflikter med bolig-, fritids-, og næringsbebyggelse da dyr kommer seg inn på områder de ikke skal være.

Fysiske tiltak i beiteområde kan være med på å styrke og fremme beitebruken i utmark, t.d. sanke- og skilleanlegg og sperregjerde som hindrer at sau og storfe på utmarksbeite trekker ned mot tettbygde områder eller langs trafikkert vei.

Prioriterte tiltak for Vågan i 2021:

Faste installasjoner:

  • Sperregjerder, kan gis tilskudd inntil 50 % av godkjent kostnadsoverslag
  • Sanke‐ og skilleanlegg, kan gis tilskudd inntil 50 % av godkjent kostnadsoverslag

Planleggings- og tilretteleggingsprosjekter:

  • Prosjektrettet arbeid for stimulering til økt beitebruk og rasjonell utnyttelse av beitene, kan gis tilskudd med inntil 70 % av godkjent kostnadsoverslag
  • Tidsbegrenset utprøving av nytt utstyr som kan bidra til effektiv og god beitebruk, kan gis tilskudd med inntil 70 % av godkjent kostnadsoverslag

Tiltak som ligger innenfor tilskuddsordningen

Planleggings- og tilretteleggingsprosjekter

Kan være ulike typer prosjekter som retter seg mot organisering og tilrettelegging av utmarksbeitene for god og effektiv beitebruk. Dette kan bl.a. omfatte

  • Planlegging og prosjektering av faste installasjoner
  • Ny organisering av beitelag og utmarksbeiteområder
  • Prosjektrettet arbeid for stimulering til økt beitebruk og rasjonell utnyttelse av beitene
  • Tidsbegrenset utprøving av nytt utstyr som kan bidra til effektiv og god beitebruk
  • Utarbeidelse av planer (beitebruksplan, tiltaksplan, beredskapsplan mv.) for utmarksbeite
  • Vegetasjonskartlegging

Faste installasjoner og annet utstyr knyttet til beitebruk

Tilskudd kan gis til investeringer i faste installasjoner og annet utstyr knyttet til beitebruk. Innenfor disse rammene kan tilskudd gis til alle tiltak som fremmer beitebruken i et område.

Ulike typer faste og mobile investeringstiltak det kan gis tilskudd til (listen er ikke uttømmende):

  • Sperregjerder

Et sperregjerde skal hindre beitedyr i å komme ut av beiteområdet. Sperregjerder kan også tjene til å avgrense beiteområdet mot vei, jernbane, tettbebyggelse og sammenhengende jordbruksområder. Rene inngjerdinger av beitedyr i utmark faller ikke inn under definisjonen av sperregjerde, og tilskudd gis normalt ikke til dette. Heller ikke skal det gis tilskudd til gjerder mellom innmark og utmark som faller inn under Lov om grannegjerde.

  • Ferister

Ferister bør være av godkjent fabrikat eller bygd etter standardtegninger.

  • Bruer

Det kan gis tilskudd til bruer som er dimensjonert for føring av beitedyr. Dersom bruene er kraftigere dimensjonert kan kostnadsoverslag eller tilskuddsandel reduseres tilsvarende.

  • Gjeterhytter

Kostnadsoverslag for gjeterhytter kan omfatte hytter på inntil 20 m2 med kvadratmeterpris som tilsvarer gjennomsnittlig kostnad for hytter av enkel standard i det aktuelle området.

  • Sanke- og skilleanlegg
  • Anlegg/rydding/ utbedring av drifteveier
  • Saltsteinsautomater
  • Transportprammer
  • Elektronisk overvåkingsutstyr (radiobjeller, lammenoder, merkesavlesere, findmysheep mv.)

Krav til søknad

  • Planlagt tiltak skal beskrives godt med informasjon om type materiell som skal brukes, mål og dimensjoner, antall timer egeninnsats, om det skal benyttes maskiner eller spesielt utstyr.
  • Detaljert kostnadsoverslag og finansieringsplan må foreligge.
  • Avtaler med grunneiers tillatelse eller fra andre som har rettigheter i det aktuelle beiteområdet for 10 år fra søknadsåret, skal legges ved søknaden (dersom det gjelder faste installasjoner).
  • Kart som viser stedet der tiltaket planlegges. Kartet skal vise gårds- og bruksnummer på berørte eiendommer.
  • Uttalelse fra berørt reinbeitedistrikt der tiltak er planlagt i reinbeiteområde skal ligge ved søknaden (gjelder Hinnøya).

Hvordan søke?

Elektronisk søknadsskjema gjennom Altinn finnes her: https://www.altinn.no/skjemaoversikt/landbruksdirektoratet/tilskudd-til-tiltak-i-beiteomrader/

For søkere som ikke har mulighet til å søke elektronisk ligger skjema i pdf-versjon tilgjengelig på Landbruksdirektoratets nettside https://www.landbruksdirektoratet.no/no/miljo-og-okologisk/tiltak-i-beiteomrader/hvordan-soke/skjema. Skjemaet fylles ut, signeres og sendes sammen med nødvendige vedlegg til kommunen.

Fordeling av årlig økonomisk ramme

Økonomisk ramme for tilskuddsordningen tildeles årlig gjennom tildelingsbrev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til fylkesmannsembetene. Fylkesmannen fordeler midlene videre til kommunene.