Vedtekter for de kommunale barnehagene i Vågan

Alle barnehager skal i henhold til Lov om barnehage § 8 ha vedtekter. Det er barnehageeier som fastsetter vedtektene og disse skal gi opplysninger som er av betydning for foreldrenes forhold til barnehagen.


Vedtekter: Vedtatt i Kommunestyret 12.04.2021

  1. Eierforhold
    Barnehagene eies og drives av Vågan kommune. Vedtektene gjelder de kommunale barnehagene i Vågan kommune.

    Barnehager i oppvekstsenter eiet av Vågan kommune, skal opprettholdes så lenge det er mist 8 plasser eller flere som benyttes. For å beholde langsiktighet og forutsigbarhet, skal ikke en barnehage nedlegges før det i to  påfølgende barnehageår har vært benyttet mindre enn 8 plasser. ​​​​Dersom det er lengre reisetid til nærmeste barnehage enn 35 minutter med bil/ferje (en vei) skal barnehagen likevel opprettholdes når det i en periode på to påfølgende barnehageår har vært benyttet mer enn 5 plasser. Dersom det i prognose for et barnehageår vises at det vil bli benyttet færre enn 5 plasser skal barnehagen nedlegges før barnehageåret starter.
  1. Rammer for driften
    De kommunale barnehagene i Vågan skal drives i samsvar med Lov om barnehager og Forskrifter om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler og de av departementenes til enhver tid fastsatte forskrifter, kommunale vedtak og planer for den enkelte barnehager.
  1. Forvaltning av barnehagene
    Hovedutvalget for oppvekst, kultur og inkludering har ansvaret for styring og koordineringer av barnehagepolitikken i kommunen.
  1. Formål
    Barnehagelovens formål § 1, har fastsatt barnehagens samfunnsmandat og verdigrunnlag:

    «Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme  læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene. 

    Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg
    selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger. 

    Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.»
  1. Administrativ organisering 
    Barnehagen er organisert som egne tjenesteenheter eller innordnet i et oppvekstsenter. Enhetsleder/styrer har faglig, økonomisk og personalansvar i h.h.t. delegeringsreglement. Enhetsleder/styrer rapporterer til Kommunalsjef for oppvekst og inkludering.
  1. Opptak
    Hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering er opptaksmyndighet, men kan delegere
    opptaket til Kommunedirektør.

    Barnehageloven regulerer opptak av barn i §§ 16, 17 og 18. Forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehagen skal sikre at opptak i barnehage skjer på en måte som ivaretar søkerens rettssikkerhet og en forsvarlig og effektiv saksbehandling.

    Opptak av barn til barnehager og tildeling av plass skjer etter søknad. Det skal søkes elektronisk via skjema som finnes på Vågan kommune sin hjemmeside. Søknadsfrist for hovedopptak er1. mars hvert år. Hovedopptak er et samordnet opptak der alle barnehagene i Vågan samarbeider. Søknadsfrist og andre  nødvendige opplysninger gjøres kjent på kommunens hjemmeside.

    Tildeling av plass er betinget av at barnet bor i Vågan kommune fra det tidspunkt plassen tas i bruk. Tildelinga av plass følger søkernes prioriterte ønsker og høyest mulig ønske tildeles.

    Det kan søkes om barnehageplass og om overflytting til annen barnehage hele året. Søkes det etter fristen for hovedopptak vil søknaden bli behandlet fortløpende.

    Opptak av barn i barnehagen er enkeltvedtak etter Forvaltningslov kap. IV-VI, og følger lovenes regler. Klage over opptak behandles etter Forskrift om saksbehandlingsregler ved opptak i barnehageloven.

    Tildelt plass disponeres frem til 31. juli det året barnet starter på skolen, eller plassen sies opp av foresatte eller Vågan kommune. Når særlige forhold tilsier det, har opptaksorganet i kommunen anledning til å overføre barn til et annet av kommunens barnehagetilbud.
  1. Kriterier ved hovedopptak
    Barnehagens opptakskrets er Vågan kommune, opptak foretas i henhold til Lov om barnehager §16 Rett til plass i barnehage.

    Ved opptak av barn i barnehage skal det prioriteres etter følgende:
    ​​​​
    1. Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehage etter
      Lov om barnehager § 18 første ledd. 

      Dokumentasjon: Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne. En sakkyndig instans må vurdere om funksjonsnedsettelsen og dens konsekvens for barnet skaper et større behov for barnehageplass enn for førskolebarn ellers. Sakkyndig instans kan være lege, helsestasjon, fysioterapeut, PPT eller psykolog.
       
    2. Barn som det er fattet vedtak om etter Lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4
      annet og fjerde ledd, har rett til prioritet ved opptak i barnehage etter lov om
      barnehager § 18 andre ledd.

      Dokumentasjon: Vedtaket fra barnevernstjenesten.
       
    3. 5-åringer (siste året før skolestart).
       
    4. Søsken til barn som går i barnehagen. Forutsetning for prioritet er at det er søkt
      innen fristen og har rett til barnehageplass i h.h.t. lov om barnehage § 16.

Barn som har søkt innen fristen, som bor i kommunen ved oppstart og som fyller ett år senest innen utgangen av november det barnehageåret det søkes om barnehageplass, skal ved hovedopptak gis et tilbud om plass med oppstart innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år, eventuelt tidligere i det aktuelle barnehageåret.

  1. Oppsigelse av plass
    En barnehageplass kan sies opp med minst 1. måneds varsel regnet fra 01. eller 15. i måneden. Oppsigelse skal være skriftlig og sendes Vågan kommune. Det må betales for plassen i hele oppsigelsestida.

    Oppsigelse av plass etter 1. april må det betales ut barnehageåret, dvs. ut juli. Betaling skal skje i oppsigelstiden selv om plassen ikke benyttes. Reglene for oppsigelse gjelder også for de som har takket ja til plass, men som ombestemmer seg før plassen tas i bruk.

    Oppsigelse fra kommunen kan gis:
  • Dersom foreldre/foresatte har gitt uriktig opplysninger i søknaden, og plass er tildelt ut fra dette.
  • Ved helt eller delvis manglende oppholdsbetaling.
  • Ved lenger fravær uten at barnehagen er varslet om årsaken. En tildeling av barnehageplass forutsetter at den er i bruk. Enhetsleder/styrer skal undersøke årsaken til langvarig, ikke varslet fravær.
  • I andre tilfeller der foreldres/foresattes forhold eller andre særskilte forhold gir grunn til det.

Dersom barnet flytter til annen kommune i løpet av barhageoppholdet, skal en eventuell opprettholdelse av plassen avgjøres av kommunalsjefen. Foresatte skal gis skriftlig varsel med mulighet for retting av forholdet før eventuell oppsigelse av plassen.

  1. Helse og hygieniske forhold
    § 50 i Lov om barnehager; helsekontroll av barn og personale:

    «Før barn begynner i barnehage, skal det legges frem erklæring om barnets helse. Dersom barnet har møtt til de ordinære undersøkelser på helsestasjon, kan slik erklæring gis av barnets foresatte. Barnehagens personale har plikt til å gjennomgå tuberkulosekontroll i henhold til gjeldene regelverk».
  1. Åpningstider/ ferier
    Barnehagene kan maksimalt ha åpningstid mellom kl. 7:00 og 17:00. Den enkelte barnehages åpningstid tilpasses foreldrenes behov og barnehagens bemanning, slik at den faller innenfor nevnte grenser, og ikke kommer under 41 t. ukentlig åpningstid for heldagsbarnehager. Ingen barn kan ha lengre oppholdstid enn 9 timer pr. dag.

    Barnehageår starter 01.august og regnes til 31. juli neste år. Som hovedregel er barnehagene åpne alle virkedager unntatt lørdager. Barnehagen er stengt søndager og helligdager, offentlig fridager, samt 5 planleggingsdager pr. år. Barnehagen stenger kl. 12.00 onsdag før skjærtorsdag, julaften og nyttårsaften.

    I tillegg til disse dagene, må barna ha ferie i 4 uker i løpet av barnehageåret, hvorav minst 3 uker sammenhengende mellom 1. juni til 15.august. ​​​​​Barnehagen må ha beskjed om barnas ferie så snart det er fastsatt og senest innen 1. mai når det gjelder sommerferie, øvrig ferie 14 dager i forkant. Dersom behovet for å holde barnehagen åpen om sommeren ikke er til stede, blir barnehagen stengt for ferieavvikling.

    Barnehager som er lokalisert i oppvekstsenter har som hovedregel stengt 3 uker i juli måned. Små barnehager kan vurdere stengning eller sammenslåing med andre barnehager, dette må avgjøres i barnehagens Samarbeidsutvalg.
  1. Oppholdsbetaling
    Vågan kommunestyre fastsetter oppholdsbetaling, kost og inntektsgrense for inntektsgradert foreldrebetaling i samsvar med statens retningslinjer for maksimalgrense for foreldrebetaling. Satsene for kommende budsjettår fastsettes normal i forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen i kommunestyret i desember. Foreldre/foresatte informeres om nye satser gjennom kommunen hjemmeside.

    Den årlige oppholdsbetalingen fordeles over 11. måneder. Juli er betalingsfri måned. Det gis søskenmoderasjon i samsvar med Forskrift om foreldrebetaling i barnehager §3a. Det gis moderasjon i foreldrebetaling ved lav inntekt i samsvar med Forskrift om foreldrebetaling i barnehager §§ 3b. og 3c. Ordningen er søknadsbasert.

    Oppholdsbetaling påløper fra den dato barnet er tildelt plass i barnehagen. Betalingen påløper
    også for ubenyttet plass dersom denne ikke er sagt opp med en måneds varsel jfr. Punkt 8. Det
    kan påregnes ekstra foreldrebetaling for barn som ikke hentes innen barnehagens stengetid.
  1. Mislighold av betaling
    Når foreldre/foresatte tar imot tilbud om barnehageplass, aksepteres samtidig en betalingsforpliktelse. Manglede betaling medfører at det ilegges forsinkelsesrenter og purregebyr, og at kravet oversendes rettslig inkasso. Begge foresatte er solidarisk ansvarlig for den utestående oppholdsbetalingen selv om betalingskravet bare er fakturert den ene av de foresatte. Barnehageplasser skal betales innen 20 i måneden. Etter forfall sendes purring med gebyr.
    Dersom det ikke er betalt for oppholdet innen gitt dato, mister barnet plassen i barnehagen. Ved manglende innbetaling skal det opplyses om mulighet for å inngå betalingsavtale.

 

  1. Arealnorm
    (Jfr. Merknader til barnehageloven § 14 første ledd, 6.avsnitt.)
    Departementenes veiledende normer for arealkrav i barnehagen settes som normal norm for de
    kommunale barnehagene i Vågan:
     
    1. Krav til netto leke- og oppholdsareal inne:
      •  4 m2 for barn over 3 år
      •  5,33 m2 for barn under 3 år.
    2. Krav til leke- og oppholdsareal ute:
      Utearealet skal være egnet og normalt være 6 ganger større enn inne arealet.
  1. Foreldreråd og samarbeidsutvalg foreldremøter
    For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet og samarbeidsutvalgets oppgaver fremgår av Lov om barnehager § 4.

    Foreldrerådet består av de foresatte til alle barn i barnehagen og skal fremme fellesinteresser og
    bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppe skaper et godt barnehagemiljø.

    Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.
    Samarbeidsutvalget består av foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver interessegruppe er likt representert. Merknader til barnehageloven, kap. II § 4 sier at barnehagens eier kan delta etter eget ønske. Samarbeidsutvalget for hver barnehage skal fastsette en årsplan for den pedagogiske virksomheten som bygger på «Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver». Samarbeidsutvalget skal bestå av 2 foreldrerepresentanter, 2 ansatterepresentanter og en eierrepresentant. Styrer har møteplikt, men ikke stemmerett. I barnehager med 1 avdeling kan styrer være en av de to ansatterepresentantene og da inneha stemmerett.

    Foreldremøter avholdes 2-3 ganger i året. Personalet skal være til stede på disse møtene. Styrer/pedagogisk leder i barnehagen skal minst 1 gang pr. år sørge for at det gjennomføres foreldresamtaler med de enkelte foresatte.
  1. Personale/bemanning
    Vågan kommune følger barnehageloven kapittel VI – Personalet. 

    Styreren/pedagogisk leder skal ha barnehagelærerutdanning det kan gis dispensasjon for kortere perioder etter Forskrift om pedagogisk bemanning. Grunnbemanningen er på én ansatt per seks barn når barn er over tre år og én ansatt per tre barn når barn er under tre år. Barn skal regnes for å være over tre år fra og med august det året de fyller tre år.
  1. Politiattest
    Alle ansatte i barnehagen må fremlegge politiattest etter Lov om barnehager § 30 og Forskrift om
    politiattest i henhold til Lov om barnehager.
  1. Taushetsplikt
    Barnehagens ansatte, vikarer, studenter, lærlinger og medlemmer av barnehagens samarbeidsutvalg skal i henhold til barnehageloven § 44 forholde seg til gjelder reglene om taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13 til § 13f.
  1. Barnehagens psykososial barnehagemiljø
    Barnehageloven §§ 41.42 og 43 setter regler om nulltoleranse og forebyggende arbeid mot krenkelser som utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering i barnehagen. Barnehagen plikter å ha et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø (aktivitetsplikt). Det skal foreligge en tilgjengelig rutinebeskrivelse på hvordan lovens plikter ivaretas i den enkelte barnehagen.

 

  1. Opplysningsplikt
    Barnehagens personale har opplysningsplikt til sosialtjeneste, i den kommunal helse- og
    omsorgtjenesten og barnevernstjeneste i henhold til Lov om barnehager §§ 45 og 46.
  1. Barnehagenes lokaler og uteområde
    Barnehagenes lokaler og uteområde kan stilles til disposisjon for områdets befolkning etter avtale med det enkelte samarbeidsutvalg.
  1. Øvingsopplæring
    Barnehagene stilles til disposisjon for øvingsopplæring i den grad det etter styrerens vurdering er faglig forsvarlig.
  1. HMS – Internkontroll
    (Jfr. Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler § 4.)

    Barnehagen skal fremme et trygt og utviklende miljø som skal hindre skader, ulykker og sørge for trivsel. Det skal skje ved at helse, miljø og sikkerhet planlegges og prioriteres. Barnehagene skal følge aktuelle forskrifter og barnehagenes egne sjekklister.

    Hver barnehage utarbeider en egen tilpasset IK-håndbok, som skal revideres minimum en gang årlig. Denne skal inneholde Års-hjul for gjennomgang med hele personalet.
  1. Forsikring
    Kommunen har egne kollektive ulykkesforsikringer for barn i kommunale barnehager.
  1. Unntak fra vedtektenes bestemmelser
    Kommunedirektøren kan, når særlige grunner tilsier det, dispensere fra disse bestemmelsene med unntak av de som er bestemt i henhold til Lov om barnehager.

 

  1. Ikrafttredelse
    De justerte/oppdaterte vedtektene for Vågan kommune barnehage gjøres gjeldene fra 12.04.2021. Samtidig opphører tidligere vedtatte – Vedtekter for Vågan kommunes barnehager.

Tilsynsmyndighet:
Kommunedirektøren har ansvar for tilsyn av alle barnehager i kommunen (offentlig og private).