Minnemarkering i anledning Frigjørings- og Veterandagen 2022

Ordfører Frank Johnsen inviterer alle til å delta på markeringen av Frigjørings- og Veterandagen, søndag 8. mai 2022.
Opphavsrett bilde: William Hakvaag, Lofoten Krigsminnemuseum       
        

Minnemarkeringen starter ved bautaen ved Svolvær kirke kl. 18:00 og fortsetter på Thon hotell Svolvær ca. kl. 18:30. Her skal det bla. gis heder til noen av våre veteraner fra internasjonale operasjoner, for den innsats disse har gjort for Norge og det norske folk.
 

 Velkommen!

Med vennlig hilsen Frank Johnsen
Ordfører


 
Pansersperringer i Vestfjordgata meisles ned 8. mai av tyske soldater. Opphavsrett bilde: William Hakvaag, Lofoten Krigsminnemuseum.Bildetekst av William Hakvaag, Lofoten Krigsminnemuseum:
Pansersperringer i Vestfjordgata meisles ned 8. mai av tyske soldater.

Mange av tyskerne var leie av krigen og begynte uoppfordret og meisle ned en solid pansersperring som sto i Vestfjordgata. Hvis musikken som spilte omtrent dag og natt passerte, så stoppet de arbeidet for ikke å forstyrre. Mange var møtt frem for å bivåne noe skadefro at sperringene ble fjernet av tyskerne selv.
 
 
Personen som står noe til venstre for midten av bildet og dirigerer at folk ikke skal komme for nært, er Magnar Pettersen. Han hadde fått moren sin til å sy ham en slags «Milorg-kjeledress» som han har på seg.  Trolig var han inspirert av Churchill som hadde fått laget seg en selvkonstruert merkelig kjeldress som var praktisk og som han bruke mot slutten av krigen.

Når sperringen til slutt var nede ut på ettermiddagen, så gikk alle igjennom og opp Vestfjordgata for å vise at nå var det vi som bestemte. 

8. mai 1945 var en stor dag hvor folk pyntet seg før de dro ned til sentrum av byen.

Vågan kommune takker William Hakvaag og Lofoten Krigsminnemuseum for lån av bilder og bildetekst.