Erverv av eiendom - konsesjon

Ved arv, gave, kjøp/salg av et gardsbruk eller jord-/skogareal er det flere hensyn å ta. I det følgende omtales noen forhold som kan være aktuelle å ha kjennskap til både for den som vurderer å selge og den som vurderer å kjøpe landbrukseiendom/areal. 

Konsesjonspliktig erverv av eiendom 

  • Eiendom med mer enn 35 dekar dyrka mark (fulldyrka og overflatedyrka jord) og/eller mer enn 100 dekar totalt areal er konsesjonspliktig ved kjøp fra andre enn nær slekt. Skjema for søknad om konsesjon finner du på Landbruksdirektoratets nettside.
  • Ved erverv av landbrukseiendom innen nær familie er det ingen konsesjonsplikt, men du får boplikt. Boplikt innebærer at du innen ett år fra overtakelsen bosetter deg på eiendommen.

Etter konsesjonsloven skal det ved behandling av søknaden blant annet legges vekt på kjøpers planer for bruk av eiendommen og at kjøpet innebærer en driftsmessig god løsning. Dette siste er spesielt viktig ved kjøp av tilleggsjord til et eksisterende bruk. 

Behandling av erverv der det må søkes konsesjon

Søknad om konsesjon på erverv av fast eiendom mv. sendes kommunen til behandling. Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Innbyggerforeningen der eiendommen ligger blir bedt om å uttales seg om saken. Deretter fattes det et vedtak.

Kommunen fører konsesjonsvedtaket i matrikkelen dersom konsesjon innvilges. Kjøper får melding om at konsesjon er gitt og vedtaket er ført i matrikkelen. Kjøperen sender da skjøtet til Kartverket - Tinglysningen for tinglysning. Dersom kjøper sender inn et skjøte til Kartverket - Tinglysningen uten av kommunen har registrert den aktuelle konsesjonsinformasjonen i matrikkelen, vil skjøtet bli avvist eller nektet tinglyst.

Konsesjonsfritt erverv av eiendom 

  • Ved erverv av konsesjonsfri eiendom skal den som overtar fylle ut egenerklæring om konsesjonsfrihet som må bekreftes av kommunen før tinglysing av skjøte kan skje. Egenerklæringsskjema fås ved henvendelse til kommunen eller kan lastes ned her.

For å hindre at eiendommer som bør brukes til helårsbolig blir brukt til fritidsformål har Vågan kommune innført nedsatt konsesjonsgrense i deler av kommunen. Det betyr at boplikten gjelder for alle eiendommer bortsett fra disse: gnr. 11 Storvågan, gnr. 12 Smedvik, gnr. 13 Kabelvåg, gnr. 14 Finneset Søndre, gnr. 15 Presteskeien, gnr. 16 Kirkvåg, gnr. 17 Kongsmarken og gnr. 18 Svolvær. Dersom en ikke oppfyller boplikten må det søkes konsesjon for erverv av eiendommen til fritidsformål.

Behandling av konsesjonsfrie erverv

Kjøper sender egenerklæringsskjemaet  til Vågan kommune. Kommune fører konsesjonsvedtaket i matrikkelen når vedtaket er fattet. Kjøper får melding fra kommunen om at skjemaet er godkjent og vedtaket er ført i matrikkelen. Kjøperen sender da skjøtet til Kartverket - Tinglysningen for tinglysning. Dersom kjøper sender inn et skjøte til Kartverket - Tinglysningen uten av kommunen har registrert den aktuelle konsesjonsinformasjonen i matrikkelen, vil skjøtet bli avvist eller nektet tinglyst.

Saksgebyr

Du må betale et gebyr for behandlingen av søknader om konsesjon som for 2018 er kr 5 000,-. Egenerklæring er gebyrfritt.

Søknad og søknadsfrist

Fire uker etter at avtale om overdragelse ble gjort eller du fikk rådighet over eiendommen.

Du søker om konsesjon ved å fylle ut et skjema fra Landbruksdirektoratet som du sender kommunen.

Kommunen avgjør søknader om konsesjon. Kommunens vedtak kan påklages til Fylkesmannen.

Hvordan søke - forskrifter og skjema

Mer informasjon om hvordan du søker konsesjon, egenerklæring om konsesjonsfrihet, veiledningsmateriell og søknadsmateriell finnes på Landbruksdirektoratets nettside.

Lov om konsesjon ved erverv av fast eiendom mv. (konsenjonsloven)

Forskrift ved nedsatt konsesjonsgrense i Vågan kommune

Søknadsskjema

Kontakt

Liss Mortveit
Rådgiver landbruk
E-post
Telefon 75 42 01 93