Fremmede skadelige plantearter

Tromsøpalme, hagelupin, parkslirekne og sitkagran er eksempler på fremmede arter som ikke hører naturlig hjemme i norsk natur og som har etablert seg i Vågan. Disse artene kan være skadelig for det biologiske mangfoldet eller en trussel for vår helse og økonomi. Vågan kommune er i gang med tiltak for at disse artene ikke skal spre seg og utkonkurrere andre arter.

Fremmede arter etablerer seg i Vågan kommune

Visste du at de fargerike lupinene i grøftekantene er en fremmed art? Lupinene endrer jordsmonnet og overtar for de artsrike blomsterengene. Og når mangfoldet av planter blir borte, forsvinner også mange insekter, som for eksempel humler. Lupin er en svært skadelig plante som det nå er forbudt å innføre, selge og plante. Forbudet gjelder totalt 19 karplanter.

De kan også være en trussel for vår helse og økonomi. Det er spesielt invaderende arter, og arter som sprer sykdom eller parasitter, som er problematiske for de naturlige økosystemene. Mange av disse har spredd seg langs vei, ved flytting av jordmasser eller fra private hager.

Arter vi er spesielt redde for at skal etablere seg her i landet er listet opp i svartelisten. Flere svartelistede arter holder til her i Vågan kommune, og det er viktig å sette i gang tiltak så tidlig som mulig for å begrense utbredelsen.

Kommunen har fått midler fra Fylkesmannen for å gå i gang med dette arbeidet. Vi har valgt å sette fokus på Tromsøpalme, hagelupin, parkslirekne og Sitkagran.

Tromsøpalme

Tromsøpalme

Tromsøpalme er flerårig , har hvite små blomster i skjermer. Den får tidlig modne frø, men bare i hovedskjermen. Hver plante har tusenvis av frø som kan leve i jorda i opptil 10 år. Planten formerer seg både ved frø og knopper øverst på rotsystemet. Den er høyvokst og blir vanligvis 1 - 2 meter. Planten kan gi allergiske reaksjoner med blemmer og hudløsing og er svært giftig dersom plantesaften innåndes.

Tromsøpalme er på sterk fremmarsj i de områder der enkelt planter har vært etablert i noen år.  Den er registrert i Kabelvåg, Svolvær, Henningsvær og på Gimsøy.

Les mer om Tromsøpalmen på artsdatabanken.no 

Hagelupin

Hagelupin

Hagelupin har spredt seg fra hager og ofte ut langs veikanter og andre områder. Skal du bli kvitt lupin kan den graves opp, eller ved å slå planten hyppig før den blomstrer.

Den formere seg gjennom frø og krypende jordstengel. Ved å fjerne frøstanden tidlig kan spredningen reduseres. Frøene skal destrueres og ikke leveres som hageavfall men restavfall.

Les mer om Hagelupin på artsdatabanken.no

Parkslirekne

Parkslirenke

Parkslirekne var tidligere en spennende nykommer i hager, hvor den fort vokste seg ut av hagen. Planten er flerårig og kan bli 2 - 3 meter høy på en sesong. Rotsystemet utvikler seg raskt og kan gå 3 meter ned i jorda og opptil 7 meter sideveis.

Parkslirekne er den arten som er mest spredningsvillig og har en ekstrem spredningsevne både ved frø, rotskudd og plantedeler. Den er svært vanskelig å bli kvitt når den førts er etablert. Mekanisk fjerning i form av slått, oppgraving osv kan derfor ofte bidra til spredningen. Det er stor fare for å spre problemet, ettersom rotfragmenter på størrelse med en negl kan spire til en ny plante. Et alternativ er å kutte ned planten, la den tørke ut på stedet før den brennes, eller leveres til destruksjon. Tildekking kan være en mulighet på mindre lokaliteter. Ofte blir kjemisk bekjemping nødvendig for å bli kvitt planten hvis bestanden er stor. Staten vegvesen gjennomfører et prosjekt i Lofoten med bekjemping av arten.

I Vågan er det registrert lokaliteter på Laupstad, Vestpollen og i Svolvær.

Les mer om Parkslirekne på artsdatabanken.no

Sitkagran

Sitkagran er det fremmede treslaget som er plantet i Norge i størst utstrekning. I Vågen har vi gamle plantefelt fra 1960 - 70 tallet. Arten vokser svært godt i kyst strøk. Den har god frøproduksjon, og har ved et mildere klima spredd seg i form av frø og nye planter.

Les mer om Sitkagran på artsdatabanken.no


Andre skadelige plantearter:

Hjelp oss i kampen mot fremmede skadelige arter

Vi oppfordrer alle til å hjelpe til med å begrense spredningen av fremmede skadelige arter.

Hva kan du gjøre?

  • Ikke plant forbudte planter eller arter som er på svartelista
  • Fjern fremmede planter fra hagen din
  • Rapporter inn fremmede arter i artsobservasjoner.no, da får forvaltningen oversikt over hvor artene sprer seg
  • Fortell venner og kjente hvorfor de bør fjerne fremmede planter fra sin hage
  • Spør på hagesenteret om alternativer til forbudte og fremmede planter
  • Sjekk med hagesenteret at de har god internkontroll for å hindre spredning av brunsnegler og fremmede insekter før du kjøper jord i sekk og planter i potte. Følg med at du ikke har fått brunskogsnegl med på kjøpet.

Les mer om temaet på disse nettsidene