Vedtekter for Vågan Kulturskole

Kapittel 1: Navn og Formål

§ 1.1 Navn

Vågan Kulturskole

§ 1.2 Formål

Kulturskolen skal gi opplæring av høy faglig og pedagogisk kvalitet til alle barn og unge som ønsker det. Formålet med opplæringa er å lære, oppleve, skape og formidle kulturelle og kunstneriske uttrykk. Kulturskolen er en sentral del av den sammenhengende utdanningslinjen som kan kvalifisere elever med særlig interesse og motivasjon til opptak i høyere kunstfaglig utdanning. Opplæringa skal bidra til barn og unges danning, fremme respekt for andres kulturelle tilhørighet, bevisstgjøre egen identitet, bli kritisk reflekterende og utvikle egen livskompetanse. 

Kulturskolen skal også̊ være et lokalt ressurssenter og en samarbeidende aktør i grunnopplæringa og kulturlivet i den enkelte kommune. Regionalt kan interkommunale samarbeidsmodeller sikre økt mangfold og høy kvalitet i tilbudene. Nasjonalt er den en del av en landsomfattende kulturell infrastruktur som bidrar til å løfte fram kunst og kultur som bærende elementer i samfunnsutviklingen. 

Det norske samfunnet består av mange ulike befolkningsgrupper og det er stor variasjon av kulturelle uttrykk. Økende geografisk mobilitet og internasjonalisering bidrar til at samfunnet er langt mer komplekst enn tidligere. Kulturskolen bør gjenspeile mangfoldet gjennom et bredt sammensatt tilbud i opplæringa, både når det gjelder undervisning, formidling og skapende virksomhet. 

Kapittel 2: Skoleår og undervisning

§ 2.1 Kulturskolens tilbud

Kulturskolen har til hensikt å gi opplæring til alle interesserte barn og unge under 19 år. Skolen kan deretter gi interesserte voksne tilbud om elevplass.

Kulturskolens tilbud er presentert på skolens hjemmeside:
www.vagankulturskole.no

§ 2.2 Ramme for undervisningsåret

Rammen for undervisningsåret er 36 til 37 uker (avhengig av fagtype). I enkelte tilfeller kan elevopptredener, samspill og prosjekter erstatte ordinær undervisning. 

Helligdager vil redusere antall undervisningsuker, dersom de aktuelle dagene faller på en undervisningsdag

Undervisningen følger egen undervisningsplan, med individuelle planer fra hver enkelt lærer. Flytting av undervisningstimer kan forekomme, og avtales mellom lærer og elev. 

Kapittel 3: Opptak, frister, ventelister og fortrinnsrett

§ 3.1 Søknad om elevplass og oppdatert elevinformasjon

Alle som ønsker å starte ved kulturskolen søker om plass på speedadmin via kulturskolens hjemmeside. SpeedAdmin er skolens system for elevadministrasjon. Ved søknad om elevplass mottar søker eget brukernavn og passord for innlogging.

Brukeren er ansvarlig for å sikre at all elevinformasjon i SpeedAdmin er korrekt og oppdatert til enhver tid. Dette gjelder også om man står venteliste.

§ 3.2 Opptak 

Kulturskolen prioriterer barn og unge under 19 år. Skolen kan deretter gi interesserte voksne tilbud om elevplass. Enkelte fagtilbud er ment kun for voksne.

Kulturskolen anser innkomne søknader som et ønske om elevplass. Om man ikke ønsker plassen gir man beskjed via speedadmin, eller på e-post til kulturskolens administrasjon. Aksept av elevplass er økonomisk bindene og opphører først når utmelding er mottatt innenfor oppgitt frist.

§ 3.3 Frister

Vågan kulturskole har søknadsfrist 15. juni. Hovedopptaket foretas ved skolestart hver høst. 

Ved ledige plasser tar vi opp elever fortløpende. Vi oppfordrer alle til å søke så snart de ønsker å begynne i kulturskolen. Kulturskolen tar kontakt om vi ser mulighet for å gjøre oppstart tidligere/senere enn hovedopptaket. 

Om et fag med gruppeundervisning har ledige plasser, er det faglærer som avgjør om det er pedagogisk forsvarlig å starte midt i løpet av semesteret.

§ 3.4 Ventelister

Enkelte fag er mer populære en andre. Derfor vil det oppstå ventelister på enkelte fag.

Kulturskolen prioriterer opptak etter søkerdato, men ved sammensetting av grupper vurderes også alder. Elever som er ute i permisjon i fag med venteliste vil få plass så snart det er ledig på det fagtilbudet. 

I særskilte tilfeller kan vi prioritere opptak ut fra andre kriterier

§ 3.5 Fortrinnsrett

Søkere under 19 å som er tilknyttet et korps, har fortrinnsrett på opptak på korpsinstrumenter. Elever som har valgt valgfaget: «Instrument, kor og samspill I og II» på Aust-Lofoten VGS, har fortrinnsrett på sitt valgte hovedinstrument og bi-instrument (Bi-instrumentet skal hovedsakelig være piano, men kan i enkelte tilfeller være andre akkordinstrumenter.

Kapittel 4: Videreføring av elevplass

§ 4.1 Videreføring av elevplass

Elever blir automatisk videreført til nytt semester, om ikke utmelding har kommet før frist.

Kapittel 5: Utmelding, oppsigelse og permisjon

§ 5.1 Utmelding

Utmelding skjer elektronisk via speedadmin, eller per e-post til kulturskolen@vagan.kommune.no. Utmelding som går direkte til lærer er ikke gyldig. 

 Frist for utmelding for høstsemesteret er 15. juni
 Frist for utmelding for vårsemesteret er 1. desember

Om man melder seg ut i løpet av de to (2) første ukene i semesteret, blir man belastes med halv semesteravgift. Utmelding som skjer fra og med uke tre (3) belastes med hel semesteravgift.    

§ 5.2 Elever som uteblir fra undervisning

Foresatte plikter å gi beskjed dersom eleven er forhindret fra å møte til time. Denne beskjeden skal gå direkte til lærer. Ved tre (3) ganger uvarslet fravær på ett og samme semester, kan kulturskolen si opp elevplassen. Det vil bli fakturert for hel semesteravgift.

§ 5.3 Permisjon

Permisjon kan innvilges etter søknad per e-post til kulturskolen@vagan.kommune.no. Det kan bli gitt permisjon i inntil to semester.

Foresatte må varsle kulturskolen når de ønsker oppstart av undervisning for elever i permisjon. Eleven vil få plassen tilbake så snart det blir en ledig elevplass. Etter permisjon i to semester vil elevene automatisk bli satt på ventelista.

Kapittel 6: Egenandel

§ 6.1 Egenandel

Eleven betaler en egenandel fastsatt gjennom vedtak i kommunestyret. Priser er oppgitt pr. semester. Elevkontingenten faktureres to ganger årlig i slutten av hvert semester.

Om semesteravgiften ikke blir betalt innen fristen, kan eleven miste plassen sin.

§ 6.2 Egenandel ved tap av undervisning

Dersom en lærer er fraværende på grunn av sykdom eller annen årsak, og eleven mister mer enn to (2) uker med undervisning i samme fag, vil det bli innvilget reduksjon i kontingent fra og med den tredje tapte uken.

§ 6.3 Egenandel ved fraflytting og ved lengre sykdom.

Om eleven mister mer enn 4 timer, grunnet fraflytting eller lengre sykdom, kan det søkes om reduksjon på egenandelen. Det må legges ved legeattest til søknaden ved sykdom. Det kan i spesielle tilfeller brukes skjønn. Avgiften kan reduseres i forhold til den tid eleven ikke har fått undervisning. Forutsetning for slik reduksjon er at ledelsen ved skolen får beskjed om fraflytting/sykdom så tidlig som mulig.

§ 6.3 Egenandel ved sent opptak

Om en elev starter opp underveis i semesteret, er det full kontingent om oppstart skjer fra uke en (1) til og med fjerde uke i semesteret. Deretter blir det en reduksjon i kontingenten som regnes ut fra antall tapte undervisningsuker. 

Utregningen blir gjort slik: 

(Egenandel / (antall undervisningsuker i semesteret – 3 undervisningsuker)) * antall undervisningsuker eleven får.

Søskenrabatt og flerfagsrabatt gjelder ikke om kontingenten er mer enn halvert. 

§ 6 Instrumentleie

Eleven betaler en fastsatt pris for leie av instrument. Prisen er fastsatt gjennom vedtak i kommunestyret. Priser er oppgitt pr. semester. Elevkontingenten faktureres to ganger årlig i slutten av hvert semester.

§ 6.4 Søskenrabatt

Det gis 30% moderasjon for det første fagtilbudet for barn 2, 3, 4 osv. 

§ 6.5 Flerfagsrabatt

Det gis 30 % moderasjon fra og med fag nr. 2

§ 6.6 Støtte til barn fra familier med vanskelig økonomi

Det finnes friplasser som det kan søkes om dersom familien har vanskelig økonomi.

Kapittel 7: Instrumentleie

§7.1 Instrumentutleie

Kulturskolen leier ut instrumenter i god stand. 

Leietaker er ansvarlig for utleid instrument. Tap av instrument dekkes av leietaker, evt. dennes hjemforsikring. Skade av instrument dekkes av leietaker.

Det skal foreligge en signert leiekontrakt for utleieforholdet.
Ved innlevering kontrolleres instrumentet og leiekontrakten skal signeres ut av Kulturskolen og leietaker.

Kapittel 8: Klager

§8.1 klager

Klager på undervisningstilbud, pris/faktura og ev. andre saker, skal sendes til: kulturskolen@vagan.kommune.no. Kulturskolens administrasjon vil behandle klagen så snart som mulig og innen 3 uker fra mottatt henvendelse.

Kapittel 9: Gyldighet

§ 9.1 Endringer av vedtektene

Endringer i disse vedtektene må vedtas av kommunestyret i Vågan.