Brøyting og strøing

Når den første snøen faller og vinteren virkelig setter inn får vi en del henvendelser og spørsmål om snøbrøyting. Her får du svar på de mest stilte spørsmålene.

Vegen i vår gate har ikke blitt brøytet!

Alle kommunale veger og gater blir brøytet. Hovedregelen er at vi skal begynne brøyting ved 10 cm snø, og etter at vi har startet tar det normalt 3-4 timer før vi har vært gjennom alle gater og veger. Det betyr at det kan være inntil 15 cm snø på enkelte veger før vi når fram dit. 

Ideelt sett ønsker vi at vi har brøytet ferdig fortau, veger og parkeringsplasser innen kl. 7 hver dag, og vanligvis er vi ferdig til da. Imidlertid rekker vi ikke dette ved snøfall sent på natten/tidlig på morgenen. 

Bortkjøring av snøen prioriteres ikke før alle rodene er ferdigbrøytet, og det er et arbeid som normalt skjer på dag-/kveldstid.

 

Hvorfor brøytes det snø inn på privat eiendom?

Når vi brøyter forsøker vi så langt det lar seg gjøre å brøyte snøen på en slik måte at det ikke får urimelige konsekvenser for hus- og/eller grunneier. Enkelte plasser, særlig i Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær, er det stedvis trange gater og lite plass å mellomlagre snøen på.

Det er både kostbart og lite miljøvennlig å kjøre bort den brøytede snøen. Av plasshensyn må bortkjøring prioriteres i sentrumsområdene, mens det i boligområdene hovedsakelig må brøytes ut av vegen. Alternativet til å brøyte inn på privat grunn er å brøyte snøen inn mot kanten av kjørebanen. Det igjen medfører trangere kjørebaner og redusert framkommelighet. Dette alternativet er ikke gunstig for noen, heller ikke for grunneierne langs veien.

 

Er det lov å ha snø fra vegen inn på privat eiendom?

Nabolovens bestemmelser gir det offentlige i stor utstrekning rett til å brøyte eller frese snø inn på privat område, med mindre brøytingen foregår på en uforsvarlig eller etter omstendighetene lite hensynsfull måte.

I perioder med uvanlig stort snøfall vil tålegrensen for påførte ulemper etter naboloven utvides. Jo mer snø som faller og må flyttes/fjernes fra vegområdet av hensyn til vegtrafikken, trafikksikkerhet og fremkommelighet, desto større ulempe må naboer til veg måtte tåle som følge av brøyting.

Snø som kommer inn i hager eller innkjørsler kan inneholde strøsand eller salt, og det anses også å ligge innenfor tålegrensen etter naboloven.

 

Kan jeg legge snøen ut i vegen igjen?

Vi har stor forståelse for at det kan oppleves irriterende å få snø brøytet inn på eiendommen. Som beskrevet ovenfor er dette noe hus- og grunneier må tåle. Det er imidlertid ikke anledning for grunn-/huseiere å flytte innbrøytet snø tilbake til vegbanen. Der blir den liggende på en veg som nettopp er brøytet, og skaper problemer og vanskelige forhold for de som ferdes på vegen.

 

Noen tips fra brøytemannskapet

Vær tålmodig. Er det 10 cm snø på vegen kan du være trygg på at vi allerede er ute for å brøyte. 

Hvorfor ikke brøyte innkjørsel fra den kommunale vegen og innover, og få snøhaugen noen meter inn fra vegen. Da får du bedre frisikt når du skal ut på vegen og vi ser det vi må ta hensyn til i god tid, som for eksempel parkerte biler, unger og dyr. Legg snøen på høyre side, da har du bedre sikt mot venstre og vi som brøyter ser deg.

Pass på ungene. Vi har forståelse for at de synes det er spennende med store maskiner og blinklys, men med høye brøytekanter er det ikke like lett å se dem på langt hold.

Når det er høye brøytekanter, så må snøplogen ha litt fart (25-30 km/t) for å kunne kaste snøen opp. Står dere eller parkerer biler helt inn til vegen så må vi slå ned farten, noe som medfører at plogen ikke klarer å kaste opp snøen, men vil tømme seg i innkjøringen. Da får dere snøen som ligger i vegbanen fra flere meter, inn i innkjøringen, mer snø enn dere behøver.

Ikke parker bilen i vegkanten, da det sinker jobben brøytesjåføren gjør.

 

Husk at brøytemannskapene er på vegen for deg.

Kontakt

Driftsavdelingen
E-post
Feil, skade eller mangel

Gjelder henvendelsen feil, mangel eller skade?
Bruk da vårt feilmeldesystem slik at vi effektivt kan følge opp henvendelsen.
Meld inn feil, mangel eller skade (link)

Vakttelefon vei, vann og avløp
Mobil 90 98 03 74