Refleksdagen 15 oktober (SCh)

Hvert år markerer vi refleksdagen den tredje torsdag i oktober. Alle kommuner i Nordland inviteres til å delta på årets refleksdag, som er 15. oktober.

Over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk (TNS Kantar /Trygg Trafikk 2017). Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små. Likevel viser tellinger at bare fire av ti voksne bruker refleks.

Voksne er flinke å utstyre barna med refleks, men glemmer ofte seg selv. Les mer om refleks og årets refleksdesigner: https://www.tryggtrafikk.no/refleks/ Nordland fylkes trafikksikkerhetsutvalg og Trygg Trafikk Nordland ønsker at hele Nordland får delta på årets refleksdag. Dette er eksempler på hvordan kommunen kan markere dagen lokalt:

• Oppfordre alle ansatte i kommunen til å alltid ha på seg refleks utendørs. Dette er HMS i praksis!
  • Bruk nettside og sosiale medier til å oppfordre befolkningen i din kommune til å bruke refleks, vedlagt forslag til tekst. Kanskje lage en konkurranse med refleks som premie?
  • Oppfordre skolene til å ha refleksaktiviteter, som for eksempel refleksjakt eller natursti med refleks (refleksorientering).
  • Barnehager kan markere dagen med for eksempel å lage et reflekstre (henge reflekser i et tre) i egen barnehage eller kanskje et felles tre i sentrum.
  • Refleksdag for befolkningen: Refleksquiz, refleksløype, premie og bevertning.

Kommunen kan søke om holdningsskapende midler til gjennomføring av tiltak og materiell i forbindelse med refleksdagen. Søknaden er en elektronisk kort beskrivelse av planlagte tiltak med kostnadsoverslag. Søknadsfrist 1. oktober: https://www.nfk.no/om-nordland-fylkeskommune/tilskudd/trafikksikkerhet-holdninger.749588.aspx

Mørket kommer!

I dag, 15.oktober, er det den nasjonale refleksdagen. Har du husket å lete frem refleksene dine?

Sekundene teller!

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet, og du er synlig på hele 140 meters avstand, når bilen du møter bruker nærlys.

Bare 4 av 10 bruker refleks - ta på refleks og bli synlig i mørket du også.

5 reflekstips

• Fest refleks på alle jakker, bager og vesker

• Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best

• Bruk refleks på beina eller heng den i knehøyde