Ekstrasjansen: Søk Norges mest spennende rektorjobb

Klikk for stort bilde 
Kai Solberg fikk det han så på som Norges mest spennende rektorjobb. Etter bare noen måneder må han gi seg og reise sørover etter en ulykke i nær familie. Dermed ligger rektorjobben på den splitter nye skolen i Kabelvåg igjen åpen for den rette kandidaten!

– Dessverre, men slik ble det. Det er ingen som har bedt meg komme sørover igjen. Men når ditt eget barn havner ut for en ulykke, kjenner du på et ønske om å være både nær og nærmere. Det klarer ikke jeg ved å bo i Kabelvåg, mens mine nærmeste er på Østlandet.

Kai Solberg ble truffet av den forrige utlysningen av rektorstillingen i Kabelvåg på starten av 2020. Han søkte, og fikk jobben.

– Dette blir spennende, uttrykte han til lokalavisen da han ble presentert som den nye rektoren i Kabelvåg.

Ikke bare den nye: Den første på den nye, sammenslåtte barne- og ungdomsskolen.

– Beliggenheten med umiddelbar nærhet til marka. Samholdet og dugnadsånden. Naturen, jobben og muligheten til å forme en helt ny skole. Bygge en ny organisasjon for at barna skal få sitt beste utgangspunkt for resten av livet. Alt dette traff meg veldig. Helt til slutt i filmen stod elevene med åpne armer og sa: «Velkommen til oss!». Akkurat slik har jeg opplevd det. Elever og foreldre – hele lokalsamfunnet har ønsket meg velkommen. Det føles ganske unikt å sitte med den følelsen, til tross for alle begrensningene som coronaen har satt for nettopp møter mellom mennesker. Det sier nok mest om den nordnorske gjestfriheten og dette fantastiske lokalsamfunnet, Kabelvåg, sier Kai Solberg.

Denne filmen, og ikke minst slutten, traff Kai Solberg. Innholdet er fremdeles like relevant, bare at skolen har reist seg siden da.

Blikket, hele den røslige mannen har et uttrykk som sier: «Det var ikke sånn her det var ment å bli!!».

Kai flyttet fra Hokksund til Kabelvåg i mai i fjor. Ikke lenge etter ble hans datter utsatt for en ulykke på sykkel. Det er grunnen til at Kai vendte blikket sørover – for å være nærmere.

– Jeg skulle gjerne fortsatt i Vågan kommune og Kabelvåg. Jeg er imponert over det faglige nettverket. Samtidig ser jeg rom for forbedringer. Dette spennet, i kombinasjon med sammenslåingen av to skoler til én og innflytting i nytt bygg, gjør at jeg vil påstå at dette er en av de aller mest spennende rektorjobbene i landet. For den som kommer etter meg, er det fremdeles massevis av muligheter til å påvirke sluttproduktet: Hva og hvordan Kabelvåg skole skal være for elever, ansatte og foreldre, sier Kai.

Der bebyggelsen slutter i Kabelvåg, begynner Kabelvågmarka. Den strekker seg til foten av de karakteristiske Lofot-fjellene. Flerbruksløype-nettet som brukes sommer og vinter, knytter Svolvær og Kabelvåg sammen. Ski-/turløypa går helt inntil skolen. I fjellene som omkranser marka kan du om vinteren se hodelyktene fra randonee-skikjørerne bevege seg sakte opp, og raskt nedover i slake, fine svinger. Lukker du øynene kan du se snøen sprute rundt skiene, og høre lyden av ski mot pudder. I lavlandet er det små fiskevann, som om vinteren blir til de flotteste skøytebaner. Alt dette er å regne som skolens bakgård. Nye Kabelvåg skole ligger der bebyggelsen slutter, og marka begynner. Store vindusflater mot naturen i den splitter nye delen hvor barneskolen skal holde til, gir en følelse av å være ute når du er inne.

Klikk for stort bildeHer skulle jeg flyttet inn, sier Kai idet han står midt i rektorkontoret. 
Han trenger strengt tatt ikke grønnplanter; bjørka, lyngen og grantreet på utsiden er så tett på at det vil fungere som oppmykner og miljøskaper på både kontor og undervisningsrom.

– Tenk deg dette her i høstfarger!

Kai peker mot vinduet. Mot naturen.

– Her kan jeg faktisk sette ut et snøre på tur til jobb om morgenen, og ha fersk fisk på bålet sammen med en klasse til lunsj.

Kai er friluftsmann og har forsynt seg grovt av det Lofot-naturen stadig inviterer til.

– Den nye rektoren som nå skal rekrutteres, vil bli målt og vurdert etter de samme kriterier som da Kai ble tilsatt. Noen måneder er gått, og noen valg er selvfølgelig tatt, men det er fremdeles betydelig med påvirkningsmulighet igjen. Det vil det alltid være for en rektor i Vågan. Vi ser fremdeles etter en rektor som har evne og vilje til å «stå ved roret» på egen skole, forme skole og miljø og bidra inn i det faglige ledernettverket, sier oppvekstsjef Veslemøy Drangevåg i Vågan kommune.

Klikk for stort bildeNaturen slippes inn på kontorene og undervisningsrommene gjennom store vindusflater.   
– Kai var perfekt match. Solid kompetanse og personlige egenskaper som bidrar til å utvikle skolen som arbeidsplass og læringsarena, med elevenes beste som ubestridt fokus og mål. Det skjer gjennom et godt samspill mellom elever, lærere, øvrige ansatte og lokalsamfunnet, legger Drangevåg til.  

– Det med samspill: Der skal Kabelvåg-samfunnet ha mer ære enn meg, altså. På en av de første lufteturene med hunden, ble jeg stoppet. «E det du som e han nye rektor´n?» Alt som framkom i rekrutteringsfilmen om samhold, felleskap og dugnadsånd er sant – bare enda sterkere, skyter kai inn.

Klikk for stort bildeTil høsten er byggeplassen blitt til en felles skole for Kabelvåg-samfunnet. Kanskje er det DU som er rektor da?   
Noen ting er definitivt ikke endret fra da Kai søkte rektorjobben:

  • Kabelvåg er et aktivt og attraktivt lokalsamfunn med mange lag og foreninger.
  • Dugnadsånden er sterk.
  • De mange nye boligområdene som stadig fylles med nye, moderne boliger og leilighetsbygg, er  tydelige tegn på attraktiviteten som bosted.
  • Avstanden til kommunesenteret Svolvær blir stadig kortere – nettopp fordi en del av nybyggingen skjer langs den rundt to kilometer lange strekningen som skiller Svolvær og Kabelvåg.
  • Pendlingen mellom stedene er stor. Mange av pendlerne benytter gang- og sykkelveien på vei til/fra jobb og bosted. Med buss tar det 10 minutter mellom Kabelvåg og Svolvær.
  • Ved innflytting til skolestart, vil rundt 400 personer ha sitt daglige virke på den nye skolen: Ca. 350 elever og ca. 45 årsverk.


Én stor og viktig ting er endret:

  • Den nye kommunale barnehagen som inngår i det nye skoletunet i utkanten av bebyggelsen — der fantastiske Kabelvågmarka starter – ble tatt i bruk rett etter nyttår.
     

Er du rektor idet nyskolen i Kabelvåg tas i bruk ved skolestart?

Finn ut mer om stillingen og SØK HER (klikkbar lenke)

Søknadsfrist: 21. februar

 

TEKST OG FOTO:
Aidem Media